Nyheter


Bobby Fischers mentor och vän - Svetozar Gligoric

21-10-2011

Filmen "BOBBY FISCHER AGAINST THE WORLD" fick stor uppmärksamhet i svensk media. Här kommer en gammal intervju som Schacknytts Anders Sandström fick med stormästaren Svetozar Gligoric under dennes tredagarsbesök i Göteborg 2003 (bilden nedan).Gligoric är (fyllt 88 i år!) ett synnerligen levande monument över vår tids schack – han har mött dem alla, han har slagit dem alla, han har satt sitt märke i Caïssas moderna historia.


Svetozar Gligoric berättar om Fischer – ständigt denne gäckande amerikan – vilkens mentor och vän han blev under det sena femtiotalet och vilkens misstrogna vänskap han lyckats behålla ända in i 2000-talet.

Gligoric och Fischer (se bilden nedan)
Gligorics relation med den närmast mytologiske Bobby Fischer är ett kapitel för sig. Han blev Fischers mentor redan 1958 när en ung och oerfaren Fischer gjorde entré på den storinternationella scenen. Och de har förblivit vänner sedan dess. Gligoric säger:
– Det är att underskatta Fischer att tro att han står utanför schacket idag. He is not! Däremot blev han bittert överraskad 1992 inför matchen mot Spasskij av mängden öppningsteori. Han blev djupt skakad, det är mitt intryck. Det var då han började tänka på ”random chess” – hur tar vi bort teorin och ändå håller oss nära det klassiska schacket? Det var det problem han satte sig före att lösa. Han kan spela högklassigt schack i detta nu, det är min absoluta övertygelse. Men jag tvivlar på att det var han som gästade ICC (Internet Chess Club).Fischer sa: ”I don’t believe in psychology, I believe in good moves.” Det har han fått från mig. Men han sa också: ”Jag gillar att krossa motståndarens ego!” Det skulle jag aldrig säga. Jag ber om ursäkt när jag vinner. Jag säger ”Du kunde ha spelat bättre.” Han hejdar sin utläggning, skrattar och säger med en blinkning: ”Men jag tycker sällan synd om mina motståndare – alla gillar att vinna. Och jag retar mig i ungefär en dag efter en förlust. Sen börjar reparationsarbetet.”

(källa: Schacknytt 9/2003)
[köp filmen BOBBY FISCHER AGAINST THE WORLD här...]